Europese Gezondheidskaart/Europese Health Insurance Card (EHIC)
Medische zorg moet binnen Europa relatief goedkoop zijn, zo niet gratis als je goed verzekerd bent terwijl je binnen Europa reist. In Engeland is recent veel aandacht geweest in het nieuws voor de noodzakelijkheid om al je gegevens en papieren op orde te hebben voordat je naar het buitenland reist.
Wij van Apple Languages Courses adviseren onze studenten altijd om een uitgebreide reisverzekering af te sluiten (mocht je dit nog niet hebben), maar je moet absoluut niet gedwongen worden om te betalen voor privebehandelingen als je binnen Europa reist. Sommige Europese landen zijn ervan beschuldigd dat ze proberen te voorkomen om te betalen voor de medische zorg voor Britse burgers in het buitenland, door het niet accepteren van de EHIC.
Sommige van deze landen vragen reizigers die in het buitenland naar het ziekenhuis moeten om te betalen voor privebehandelingen om daarna de kosten van deze behandelingen terug te claimen. De Europese Commissie heeft ondertussen ingegrepen en de regeringen verteld dat ze deze problemen moeten verhelpen en alle Europeanen in het buitenland moeten beschermen. Sommige vakantiegangers in Spanje en Griekenland hebben echter al problemen gemeld dus het is de moeite waard om als toerist binnen Europa van je rechten bewust te zijn en te weten wat je kunt verwachten wanneer je ziek wordt of medische hulp nodig hebt in het buitenland.
De EHIC kan meestal gratis online worden verkregen in elke lidstaat van de EU. Voor inwoners van Nederland is de Europese EHIC gratis en iedereen die in Europa deelneemt aan een publieke zorgverzekering, zoals onze basiszorgverzekering, heeft recht op een EHIC. Je kunt de kaart gemakkelijk aanvragen via de volgende website: https://www.ehic.nl/Aanvraag.aspx
Je moet je volledige naam opgeven, geboortedatum, burgerservice nummer, verzekeringsnummer, verzekeraar en aangeven hoe lang je van plan bent in het buitenland te blijven.
Het grote voordeel van de EHIC is dat de zorgverlener in één oogopslag ziet dat iemand goed verzekerd is en dus recht heeft op noodzakelijke zorg. Daarnaast worden de kosten voor de behandeling achter de schermen geregeld. De verzekerde hoeft in meeste gevallen dus niets zelf voor te schieten. De EHIC-kaart is persoonsgebonden. Dat betekent dat je, wanneer je met je familie op vakantie gaat, je voor ieder gezinslid elk een eigen EHIC-kaart moet aanvragen. Dit geldt ook voor kinderen onder de 18 jaar. De EHIC is zeker geen alternatief voor een reisverzekering. Mocht er bijvoorbeeld iets gebeuren tijdens het duiken of skiën of als er iets gestolen wordt, dan is de EHIC niet voldoende. De veiligste manier van reizen zal met een reisverzekering en de EHIC zijn.
Landen die worden gedekt door de EHIC zijn hieronder weergegeven – met de Apple Taalcursus bestemmingen in het geel:
Sommige delen van de EER kunnen gezondheidszorg die door de staat voorzien is niet aanbieden, dus misschien kun je niet in alle landen waar je naartoe reist van de EHIC gebruik maken. In sommige landen zal je eerst voor de medische zorg moeten betalen en kun je het pas weer terugvorderen bij je reisverzekeraar zodra je weer in Nederland bent. Het is hoe dan ook altijd aan te raden om te proberen een aanvraag in te dienen bij de EHIC voordat je enige onnodige uitgaven doet voor je reisverzekeraar.
We raden al onze klanten aan om veilig blijven en voor zichzelf te zorgen in het buitenland, maar als ze hulp nodig hebben is het zeker beter om voorbereid te zijn met de EHIC en een reisverzekering voordat je taalcursus in het buitenland van start gaat.
Peter
Blogcategorieën
- Activiteiten (1)
- Yoga (1)
- Algemeen (29)
- Informatie (6)
- Video Gidsen (2)
- Kerstcursussen (12)
- Locaties (332)
- Argentinië (14)
- Bariloche (4)
- Buenos Aires (7)
- Cordoba (2)
- Mendoza (1)
- Brazilië (5)
- Maceio (2)
- Salvador da Bahia (2)
- São Paulo (1)
- Canada (6)
- Chili (4)
- China (5)
- Costa Rica (8)
- Flamingo Beach (5)
- Monteverde (3)
- Cuba (7)
- Dominicaanse Republiek (1)
- Santo Domingo (1)
- Duitsland (44)
- Ecuador (3)
- Egypte (2)
- Caïro (2)
- Engeland (19)
- Brighton (1)
- Bristol (1)
- Cambridge (1)
- Liverpool (9)
- Londen (3)
- Manchester (2)
- Oxford (1)
- Portsmouth (1)
- Frankrijk (48)
- Aix-en-Provence (4)
- Annecy (2)
- Antibes (11)
- Antibes Jongeren (1)
- Biarritz (2)
- Bordeaux (3)
- Brest (1)
- Chamonix (1)
- Lyon (3)
- Montpellier (1)
- Nice (3)
- Parijs (9)
- Rouen (2)
- Toulouse (2)
- Tours (1)
- Griekenland (4)
- Guadeloupe (2)
- Guatemala (2)
- Ierland (2)
- Italië (58)
- Malta (1)
- St. Julian's (1)
- Mexico (10)
- Cuernavaca (1)
- Guadalajara (1)
- Guanajuato (1)
- Mexico City (1)
- Playa del Carmen (6)
- Nederland (1)
- Amsterdam (1)
- Oekraïne (2)
- Kiev (2)
- Oostenrijk (3)
- Wenen (3)
- Panama (1)
- Bocas Del Toro (1)
- Boquete (1)
- Peru (4)
- Portugal (6)
- Rusland (4)
- Moskou (2)
- St. Petersburg (1)
- Schotland (2)
- Edinburgh (2)
- Spanje (59)
- Alicante (1)
- Barcelona (14)
- Bilbao (1)
- Costa Adeje (3)
- El Puerto de Santa Maria (1)
- Granada (4)
- Ibiza (1)
- Madrid (4)
- Malaga (5)
- Murcia (1)
- Nerja (3)
- Pamplona (1)
- Puerto de la Cruz (2)
- Salamanca (3)
- San Sebastian (5)
- Santiago de Compostela (1)
- Sevilla (3)
- Tenerife (3)
- Valencia (4)
- Vejer de la Frontera (2)
- Tsjechië (2)
- Praag (2)
- Verenigde Arabische Emiraten (1)
- Dubai (1)
- Verenigde Staten van Amerika (3)
- Boston (1)
- New York City (2)
- Zweden (1)
- Stockholm (1)
- Argentinië (14)
- Nieuwe Scholen (1)